Sportpaardbegeleiding

Met regelmatige controles van het hele lichaam

Kunnen we blessures voorkomen

Veel paarden compenseren in het lopen

Een happy athlete loopt symmetrisch en pijnvrij door het hele lichaam. Maar kleine pijnlijkheden kunnen altijd in een ‘split-second’ ontstaan. Onze paarden willen graag werken en zullen dan gaan compenseren om de pijn te vermijden en toch het werk te kunnen doen wat wij vragen. Deze compensatie zorgt ervoor dat andere structuren extra belast worden en blessures liggen op de loer. Door regelmatig met een ‘sportpaard begeleiding – consult’ het hele paard klinisch te monitoren kan ik de kleine pijnlijkheden tijdig onderkennen en behandelen om blessures te voorkomen.

Chiropractie

Chiropractie en manuele therapie helpen om kleine blokkades in de wervelkolom op te heffen, zodat het paard weer recht en zonder compensatiepatronen kan bewegen.

Met manuele mobilisaties en kleine, snelle manipulaties (HVLA thrust) in de richting van het gewrichtsvlak creëer je een ´reset´ van de zenuwen. Dit optimaliseert de zenuwfunctie en hiermee verbeter je bewegingsbeperkingen en verlicht je pijnlijkheden in de wervelkolom.

Chiropractie is een niet – invasieve methode waarbij het resultaat tijdens het consult al zichtbaar is. Bij het consult leer ik je enkele ‘pilates’ oefeningen en geef ik trainingsadviezen om het paard in balans te houden.

Wanneer het paard te pijnlijk is of onvoldoende verbetert, kan ik aanvullend onderzoek doen naar de oorzaak van de pijnlijkheid.

Bewegingsonderzoek

Dit is een essentieel onderdeel van het klinisch onderzoek om de functie te zien van het gehele paard. Hierbij beoordeel ik de beweeglijkheid van de wervelkolom per segment. Daarnaast observeer ik de symmetrische belasting en beweeglijkheid van de benen, zowel op harde als zachte bodem.

Asymmetrische belasting kan vanuit pijnlijkheden of bewegingsbeperkingen vanuit de wervelkolom komen of primair vanuit de benen.

Een milde pijnlijkheid aan een of meerdere benen heeft invloed op het functioneren van het hele lichaam en de prestaties van een paard. Daarom worden buigproeven standaard mee genomen bij het sportpaardbegeleiding consult.

Het doel is om een soepel en pijnvrij paard te hebben dat het werk aan kan en dit met plezier kan uitvoeren. Zowel voor een recreatief doel als voor topprestaties.

Voedingsadvies

Voeding heeft een grotere invloed op een paard dan je misschien denkt. Het is niet alleen de basis voor een goede gezondheid met een sterk immuunsysteem tegen infectieziektes, mok en schimmels, maar het kan ook het temperament en de prikkelbaarheid van het paard (gedeeltelijk) beïnvloeden.

Voor sportpaarden is het essentieel dat ze geen tekorten hebben in essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Een uitgebalanceerd rantsoen opstellen met het beschikbare ruwvoer, zonder een tekorten of overschot, is vaak lastiger dan het lijkt.

Als voedingsconsulent kan ik een op maat gemaakte voedingsberekening uitvoeren en een optimaal rantsoen samenstellen. Zodat je paard in topconditie blijft en sterke prestaties kan leveren.



sportpaard begeleiding chiropractie voeding paard blessure voorkomen kreupel paard Paardenarts met focus op orthopedie hals rugproblemen en revalidatiebegeleiding marleen den hartog dierenarts paard sportpaardbegeleiding blessures paard

SPORTPAARD BEGELEIDING OP LOCATIE

Wil jij ook begeleiding bij je paard om blessures te voorkomen?

Scroll naar boven